Ο Νικόλαος Σ. Σαμαράς (Senior Member, IEEE) http://www.cs.teilar.gr/person/nsamaras είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Μηχανικών Δικτύων στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στη βιομηχανία και στον ακαδημαϊκό χώρο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Έχει παρουσιάσει πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες σε αναγνωρισμένα διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με κριτές καθώς επίσης και σε κεφάλαια βιβλίων.
Ο Δρ. Σαμαράς έχει σχεδιάσει, αναπτύξει και επιβλέψει την υλοποίηση μεγάλου αριθμού κατανεμημένων συστημάτων ελέγχου και αυτοματισμού, εφαρμοσμένα σε ποικίλες βιομηχανικές διεργασίες σε παγκόσμια κλίμακα. Υπήρξε μέλος των Τμημάτων Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Pittsburgh. Υπήρξε επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Southern Denmark Syddansk University της Νότιας Δανίας, στην Odense της Δανίας, στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου San Jorge University, στη Zaragoza της Ισπανίας και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Wroclaw University, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Ο Δρ. Σαμαράς έχει διδάξει αρκετά χρόνια ως ΠΔ 407/80 στα Τμήματα Γεωπονίας ΦυτικήςΠαραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Έχει αναλάβει ηγετικές θέσεις τόσο στη βιομηχανία όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο. Στην Ακαδημία έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος Τμήματος καθώς επίσης και Διευθυντής του Τομέα Μηχανικών Δικτύων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επιπλέον, διετέλεσε Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Staffordshire University της Μεγάλης Βρετανίας . Στη βιομηχανία ήταν επικεφαλής μηχανικός της ομάδας High Speed Process Regulators and Drives της Westinghouse στο Pittsburgh των Η.Π.Α. και επικεφαλής του τμήματος Research and Design Automation της Danieli - United Engineering, στο Pittsburgh των Η.Π.Α.
Ο Δρ. Σαμαράς υπήρξε Συντονιστής και Επιστημονικός Συνεργάτης πολλών χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων. Υπήρξε αποδέκτης του Βραβείου IEEE Industry Applications Society Prize Paper Award το 1998, και του έχουν απονεμηθεί διάφορα πιστοποιητικά εκτίμησης και προσφοράς από την IEEE. Είναι Αναπληρωτής Εκδότης του επιστημονικού περιοδικού European Scientific Journal. Το 2000 του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Αμερικανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας με τίτλο “Optimized temperature trajectory tracking of Runout Table (ROT) cooling process”. Ο Δρ. Σαμαράς είναι αξιολογητής ερευνητικών εργασιών σε διάφορα διεθνή συνέδρια και περιοδικά και έχει διατελέσει Program chair, Steering Committee Member και Session Chair σε διεθνή συνέδρια.
|